Los chinos prefieren la carne uruguaya

Si bien la Argentina se adelantó a Brasil y EE.UU. que han tenido o siguen teniendo restricciones para ingresar a China por la vaca loca, los importadores valoran más la carne uruguaya que lleva varios años en ese destino. “Nuestra vinculación con China continental comenzó antes de que la Argentina […]

Si bien la Argentina se adelantó a Brasil y EE.UU. que han tenido o siguen teniendo restricciones para ingresar a China por la vaca loca, los importadores valoran más la carne uruguaya que lleva varios años en ese destino.
“Nuestra vinculación con China continental comenzó antes de que la Argentina pudiese exportar hacia ese destino. Participamos del SIAL China 2011, junto al IPCVA; ahí hicimos los primeros contactos y luego los importadores vinieron a visitar nuestra planta. Los negocios arrancaron en 2012”, recordó Ricardo Schiavoni, Director del frigorífico Forres-Beltrán, ubicado en Santiago del Estero. Y agregó que hoy “la exportación de carnes representa el 30% de la facturación de la empresa, a pesar de la lejanía al puerto de Buenos Aires, y China es el tercer destino tras la Unión Europea y Rusia”.
De acuerdo al protocolo sanitario vigente entre ambos países, la Argentina sólo puede exportar a China carne congelada, sin hueso, excluyéndose el producto enfriado y las menudencias. “Los cortes de alto valor como el bife y el lomo que se destinan a supermercados, hoteles y restaurantes, los compran en Australia que además de estar autorizada para el enfriado tiene la ventaja de la corta distancia”, contó.
Entonces, los frigoríficos locales embarcan ese tipo de cortes finos a la Unión Europea, con mejores valores, y a China se envían algunos del delantero, de menor precio, sobre todo garrón, brazuelo y tortuguita, muy apreciados para sus comidas típicas. “Aquí, estos productos tienen escasa salida, por lo que se destinan a industria para molido, pero en China cotizan muy bien. Los preparamos como ellos prefieren, por ejemplo, quitándole la bananita a la tortuguita y envasando al vacío ciertos recortes de la despostada, en paquetes de 1 kg. De esta forma, agregamos valor y logramos precios 20 a 30% superiores a los del mercado interno. Es un negocio potencialmente interesante”, sostuvo Schiavoni.
En tanto, menudencias y cortes con hueso, en lugar de colocarse en el mercado chino se destinan a Hong Kong. “En invierno, cuando baja la demanda del consumo interno, les mandamos asados de inferior calidad. Sabemos que los clientes redireccionan esta mercadería a China continental, pero esta informalidad tiene su costo, hay más gastos de fletes, papeleo, etc. Ingresando en forma directa, seríamos más competitivos”, planteó Schiavoni.
“Los clientes valoran el producto australiano y el uruguayo; el nuestro logra menores precios. Hay que considerar que además de haber ingresado mucho antes que la Argentina, Uruguay exporta cuatro veces más. Los importadores chinos ya conocen su marca y la pagan, es un gran reto mejorar nuestra posición”, subrayó.
Schiavoni sostiene que “como en todos los mercados, la Argentina está limitada por las retenciones, los ROEs y el tipo de cambio. En China, a estos obstáculos hay que sumarle el bloqueo al enfriado y a las menudencias. Por eso, es importante profundizar las negociaciones para ampliar el acceso”.
Por Liliana Rosenstein, Editora de Valor Carne.

59 thoughts on “Los chinos prefieren la carne uruguaya

  1. After I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on every time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Perhaps there is a way you can remove me from that service? Appreciate it!|

  2. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.|

  3. Excellent post. I used to be checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful information specifically the closing part 🙂 I handle such info a lot. I used to be looking for this particular info for a long time. Thanks and good luck. |

  4. What i don’t realize is actually how you are not actually much more well-liked than you might be now. You are very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, produced me personally consider it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding. Always maintain it up!

  5. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. However think about if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this site could definitely be one of the most beneficial in its niche. Good blog!

  6. That is really fascinating, You are an excessively professional blogger. I have joined your feed and sit up for searching for more of your excellent post. Additionally, I have shared your website in my social networks!

  7. A lot of thanks for your own efforts on this web site. My mom really loves conducting research and it’s really obvious why. We all learn all relating to the powerful means you render efficient items by means of your web blog and even foster contribution from other people on the concern while my daughter is really learning a great deal. Enjoy the rest of the year. You are always performing a fantastic job.

  8. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

  9. naturally like your web-site but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to tell the reality nevertheless I’ll certainly come back again.

  10. Hello would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  11. Thank you, I’ve recently been looking for information about this topic for a long time and yours is the greatest I have found out till now. But, what concerning the bottom line? Are you certain in regards to the source?

  12. I have been surfing online greater than three hours as of late, but I never discovered any interesting article like yours. It’s lovely value sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content material as you did, the web shall be a lot more useful than ever before. “Dignity is not negotiable. Dignity is the honor of the family.” by Vartan Gregorian.

  13. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is actually irritating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  14. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

  15. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal. I must say you’ve done a awesome job with this. Also, the blog loads extremely quick for me on Chrome. Superb Blog!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Siguiente nota

Cerrando 2014 desabrEchados, pero…

Vie Dic 19 , 2014
Por Fernando Baer, de Bconomis. Fin de año llega siempre con encuentros que llevan a comer y tomar en cantidad. En algún momento y en una práctica común, ese exceso puede inducir a “desabrocharse el cinturón”, un recurso netamente físico para reducir la presión que se genera entre la talla […]

Los chinos prefieren la carne uruguaya

tiempo de lectura: 2 min